Rodzaje błonnika w tabletkach
Wybranie najkorzystniejszego rodzaju błonnika dla danej osoby jest kluczowe. Ponieważ błonnik nie jest zawsze taki sam i różni się zastosowaniem. Jak wybrać odpowiednio?
Rodzaje
Błonnik to włókno pokarmowe, które nie ulega całkowitemu strawieniu przez człowieka. Ze względu na skład chemiczny błonnik jest odmienny w różnych pokarmach. Błonnik dostępny na rynku w formie tabletek można podzielić na nierozpuszczalny oraz łatwo fermentujący. Dla każdego z nich funkcje pełnione w organizmie są inne.
Nierozpuszczalny
Błonnik nierozpuszczalny działa głównie w jelicie grubym, gdzie wiąże wodę, zwiększa objętość mas kałowych oraz przyśpiesza pracę jelit. Spożycie błonniku w tabletkach jest bardzo pożądane podczas: leczenia zaparć, przy regulacji przewodu pokarmowego a dla ludzi aktywnych fizycznie, gdy ich treningi są mniejszej intensywności.
Rozpuszczalny
Miejscami działania błonnika łatwo fermentującego są jelito grube i cienkie. Taki błonnik w tabletkach zastosowany pomoże obniżyć cholesterol we krwi, korzystnie rozwinie bakterie jelitowe oraz odegra rolę w normalizacji stężenia glukozy we krwi. Jego stosowanie będzie korzystne podczas: odchudzania, leczenia biegunki i osób z zawyżonym poziomem trójglicerydów lub cholesterolem.